De handen van Soraya zijn haar ogen

19 december door
Masseuse Soraya Jansen helpt een klant.

Soraya (29) uit Holten is bijna blind: ‘Vingers zijn mijn ogen’

HOLTEN – In Azië is het normaal dat massages worden gegeven door blinden. De beste masseurs. In Holten helpt de bijna blinde masseuse Soraya Jansen (29) mensen en paarden.

Regien Klein Hegeman 12-12-19, 07:39 1

„Mijn vingers zijn mijn ogen. Die vertellen me veel”, zegt Soraya Jansen. „Ik voel meteen waar de spanning zit, of  waar de blokkades zitten.” Ze masseert al sinds haar 18de. Eerst paarden en sinds enkele jaren ook mensen.

„Dat duurde even, omdat ik het fijn vind met dieren te werken. Het waren de mensen om me heen die me aanspoorden mensen te helpen.” De Holtense voelt bijna alles. Een lichte aanraking is soms al voldoende om te weten wat iemand scheelt. 

Zintuigen anders ontwikkeld

Ik tast de pijnlijke plek af, voel, luister en masseer

Soraya Jansen, masseuse

Doordat ze met 5 procent zicht slechtziend is zijn haar overige zintuigen anders ontwikkeld. „Na de opleiding Dierenverzorging op het vmbo in Twello richtte ik me op paardenmassage”, zegt ze. „Ik volgde de opleiding Sportmassage aan het opleidingscentrum Massage Hippique in Weert. Ik wilde in de paardenmassage meer betekenen. Ik zag immers veel narigheid…”

„Dat klinkt gek natuurlijk uit mijn mond, maar ik hoor aan het lopen van een paard dat hij ergens last van heeft. Zoals kreupelheid. Soms als ik op een evenement ben, dan hoor ik te veel ellende en dan moet ik weg. Vroeger stapte ik wel eens op een paardeneigenaar af om te melden dat er iets niet goed was met zijn dier. Maar niet iedereen waardeert dat, helaas.”

Herkennen

Maar wie dat wel doet, die klopt graag bij Soraya Jansen aan. De paarden die eerder door haar  geholpen zijn herkennen haar zelfs en lopen naar haar toe. „Ze herkennen mijn geur, mijn stem”, zegt Jansen. „Dan voel ik ineens een neus tegen mijn handen duwen. ‘Kom maar’, zeggen ze dan. Maar ik maak altijd eerst opnieuw kennis met ze, ik laat ze snuffelen. Dan volgt een looprondje op harde ondergrond, zodat ik het euvel kan horen en ga dan aan de slag. Ik tast de pijnlijke plek af, voel, luister en masseer.” Tot genot van de edele viervoeters, die soms gapend of met een diepe zucht als makke schapen de massage ondergaan. 

Na meerdere studies is Soraya Jansen inmiddels gespecialiseerd in acupressuur, stoel- en ontspanningsmassage, shiatsu-massage (basis) en lymfedrainage. Bij mensen. Ze masseert op locatie bij paardeneigenaren en bij bijvoorbeeld bedrijven waar medewerkers een stoelmassage krijgen. Ook werkt ze in de zaak van haar moeder Mirjam Jansen, Salon Mirjam. Die is gevestigd aan de Burgemeester van de Borchstraat in Holten. 

„Dat duurde even, omdat ik het fijn vind met dieren te werken. Het waren de mensen om me heen die me aanspoorden mensen te helpen.” De Holtense voelt bijna alles. Een lichte aanraking is soms al voldoende om te weten wat iemand scheelt. 

Dit bericht is geschreven door Mirjam Jansen

Commententaren zijn gesloten.